maandag 25 juni 2018

De lengte van de preek

Maandag 25 juni - Kopenhagen. Veel gelopen door de oude binnenstad. O.a. Triniteitskerk, Ronde Toren, Illums Bolighus. Zonnig, 25 gr, weinig wind.
Waarom staat er een grote staande klok tegenover de preekstoel in de Triniteitskerk in Kopenhagen? En in welke toren kun je te paard 35 meter hoog komen? Welke koning hield van raadsels en vooral van zichzelf? En waar moet je wezen voor het mooiste Scandinavische design?
Zo'n stad zit vol verhalen en die verhalen vertellen weer iets over de mensen van de stad. En de verhalen die je zelf leuk en boeiend vindt, schetsen weer een beeld van je eigen persoonlijkheid. Zo is de cirkel rond.
Maar nu de verhalen. Deugdelijk gesterkt door een 'morgenmad' (ontbijt) van gedroogde meelwormen, sprinkhanen en koekjes van wormenmeel (ja, probeer je dat maar 's levendig voor te stellen...) plus een broodje 'ost' (kaas) togen wij op weg. Het was maandag, een hoop bezienswaardigheden waren dicht, maar er bleef voldoende over.
Scandinavisch design is niet voor niks wereldberoemd. Het is een  combinatie van mooie, natuurlijke materialen, eenvoud en absoluut vakmanschap. Hier in Kopenhagen zijn een paar bekende designwinkels in de oude binnenstad. 
Illums Bollighus is er een van. Wat een mooie spullen! Niet goedkoop, maar dan heb je ook wat. Wat opvalt, is dat de meubels vaak klein zijn. Geen idee hoe dat komt. Enfin, als je langs Amagertorv 10 loopt: even binnenstappen en je kunt je verdiepingen lang verlekkeren aan een hoop moois.
Niet zoveel verder bevindt zich het  Trinitatis complex. Zoals veel mooie gebouwen is ook dit een prachtige combinatie van zelfverheffing en zinvolle zaken. Dat zat zo: koning Christian IV was nogal een doener. Hij heeft geweldig veel teweeggebracht in Denemarken op gebied van handel, scheepvaart en wetenschap. 
Hij gaf in 1637 opdracht tot het bouwen van dit complex bestaande uit een kerk voor studenten gecombineerd met een toren voor sterrenobservaties en een grote bibliotheek.
Het observatorium, de Rundetaarn, is nog steeds in gebruik. Het is het oudste in gebruik zijnde observatorium van Europa. De toren is 35 m hoog en het bijzondere is dat de toren geen trap heeft maar een spiraalvormig pad van 4,5 m breed wat zich naar boven windt. Het is zo breed dat, toen de Russische tsaar Peter in 1716 op bezoek kwam, hij gewoon te paard naar boven reed. Zijn vrouw zag dat niet zitten. Zij liet zich met koets en al naar boven brengen. Wij zijn vanmiddag dezelfde weg naar boven gelopen (ja, een mens moet zijn plaats kennen) en ik heb me hevig lopen afvragen waar die koets in vredesnaam ooit heeft kunnen draaien?
Dat zo'n toren ook een pr-dingetje voor de koning was, blijkt uit het raadsel dat in sierlijke letters op de toren is aangebracht en waarvan het verhaal gaat dat Christian het zelf heeft verzonnen. De oplossing luidt: 'Leidt God, de juiste leer en de rechtvaardigheid in het hart van de gekroonde koning, Christian IV'. Tsja...
De naastgelegen Triniteitskerk is de enige Deense kerk met een meer dan manshoog uurwerk vlak voor de preekstoel. Een onontbeerlijk attribuut. Vanuit deze kerk werden van oudsher belangrijke lieden begraven. En als je je hele leven heldendaden had verricht, dan wilden je nabestaanden dat die uitgebreid uit de doeken werden gedaan tijdens de uitvaart. Per slot van rekening straalt  er van al die beroemdheid dan toch iets op jou af als nabestaande, nietwaar? De predikant kreeg soms een heel boekwerk aangereikt wat voorgelezen moest worden. Daarbij werd de tijd nauwkeurig in het oog gehouden. Hoe belangrijker iemand was, des te langer de preek. Sommige preken duurden wel twee tot drie uur! De klok voor de preekstoel diende ervoor dat iedereen duidelijk kon zien hoe belangrijk de dierbare overledene in kwestie wel niet was geweest.
Het was, kortom, weer een leerzame dag. Als onbetwist hoogtepunt hebben we daarna lekker in het zonnetje in een ligstoel aan het water gelegen met een ijsje. Kopenhagen is de enige stad die ik ken waar overal bankjes, ligstoelen en andere vrije zitgelegenheden zijn. Da's echt heel fijn.
Daarna Gabriele weer op de trein gezet en alle spullen ingepakt. Morgen verder op de fiets richting het zuiden via fietsroute nrs. 6 en 9.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Kan det være anderledes?

Terugkijkend op deze tocht door Denemarken komt natuurlijk ook de gedachte op: kan det vaere anderledes ? Natuurlijk kan het anders. Ik had ...