zondag 24 juni 2018

Louisiana

Zondag 24 juni - Kopenhaven. Louisiana museum; rondvaart; wandeling door Nyhavn. Zonnig, 21 gr, weinig wind.


Het Louisiana museum in Humlebæk kan zich meten met de beste internationale musea op het gebied van moderne kunst. Het museum ligt in een dorpje dichtbij Helsingor, een kilometer of 40 ten noorden van Kopenhagen. Vanaf het Centraal Station, dat dichtbij ons hotel ligt, is het met de trein goed te bereiken. Vanaf het station in Humlebæk is het dan nog 10 minuten lopen. Zowel de trein als het museum zijn inbegrepen in de Copenhagen Card.
Het museum is ooit een villa geweest van een rijke particulier maar is inmiddels onherkenbaar verbouwd. Het ligt op een hoogte aan de kust.  Vanuit de prachtige beeldentuin - waar veel mensen lekker in het zonnetje zitten te picknicken - heb je een mooi uitzicht over het water van de Øresund en Zweden aan de overkant.
Er is een overzichtstentoonstelling over Gabriele Münter. Zij is een belangrijke vertegenwoordigster van de 'Blaue Reiter', een kunstenaarsgroep uit Zuid-Duitsland uit het begin van de 20e eeuw. Dezelfde tentoonstelling hebben Gabriele en ik vorig jaar in het Lenbachhaus in München gezien. Ik vind haar schilderijen zo mooi dat ik ze met plezier nog 's bekijk.
In de vaste tentoonstelling van het Louisiana hangt waarempel ook een werk van Karel Appel.Verder veel werken van Giacometto en ook allerlei  experimentele kunst.Teveel om op te noemen.
Op de terugweg naar Kopenhagen doen we nog een poging het huis van Karen  Blixen (Out of Africa) te bezoeken, maar het is al te laat.
Terug in Kopenhagen maken we een tocht met een rondvaartboot door de havens en zien daarbij o.a. het iconische beeldhouwwerk van Kopenhagen, de kleine zeemeermin. En klein is het beedje inderdaad, maar vanaf het water zie je het goed. Aan de wal staan er tientallen toeristen voor. Ook passeren we de kleurrijke vrijstaat Christiana waar 900 mensen een alternatieve samenleving proberen op te bouwen.
Heel wat oude havengebieden worden nu ontwikkeld tot prachtige woonwijken waar oud en nieuw harmonieus samengaan. Er wordt stevig geïnvesteerd. Zo is er een nieuwe opera gebouwd en een nieuwe cruiseterminal aangelegd. Verder varen we voorbij een terrein dat speciaal voor hardrockfestivals4 is aangelegd. De halve binnenstad is ook op de schop vanwege de aanleg van een nieuw stuk metro.
Daarna maken we een wandeling door Nyhavn. In tegenstelling tot wat  de naam doet vermoeden, is dit de oude haven. Prachtig gekleurde oude huizen spiegelen zich dromerig in het water waarin talloze bootjes varen. Het doet denken aan de Amsterdamse grachten. Een bordje op nr. 67 vermeldt dat Hans Andersen hier ooit heeft gewoond. Hij hoefde maar uit het raam te kijken naar de bedrijvigheid van de haven om aan onderwerpen voor zijn sprookjes te komen vermoed ik.
Kopenhagen is prachtig. Er is zoveel te zien op gebied van cultuur, architectuur, winkels, mensen en heel veel meer. Het heeft wel iets van  grote noordduitse steden als Hamburg of Lübeck. De sfeer is  relaxted en vriendelijk. Vrijwel iedereen spreekt naast Deens ook goed Engels of Duits. Nouja, bijna iedereen. De Italiaan waar we vanavond aten, sprak (met opzet?) alleen Italiaans. We hebben er genoeglijk gekletst met een paar Belgen uit Antwerpen en lekker gegeten. Mille grazie!! Grazie a lei!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Kan det være anderledes?

Terugkijkend op deze tocht door Denemarken komt natuurlijk ook de gedachte op: kan det vaere anderledes ? Natuurlijk kan het anders. Ik had ...